среда, 16. април 2014.

La Roche-Posay Effaclar Mat

Rešila sam da je došlo vreme i za ovu recenziju. Mnogo sam želela da probam ovu kremu, ali kada sam to konačno i uradila nisam mogla da definišem utiske, pa sam stalno odlagala recenziju. Sada se osećam spremno da sumiram utiske i to posle dužeg korišćenja ove kreme. Pa da počnemo!


I decided it is time for this review. I've wanted to try this cream, but when I finally did, I couldn't define my impressions, so I kept postponing the review. Now I feel ready to summarize my impressions after a longer period of using this creams. So let's start!


Effaclar mat je dnevna krema iz čuvene LRP Effaclar linije namenjene mešovitoj i problematičnoj koži. Mnogi se kunu u ovu liniju, uključujući i mene, pa sam naravno morala da probam i ovu kremu koja hidrira i matira kožu. Dolazi u kutiji u kojoj je tubica od 40ml. Sama tubica nije sjajna kao ostale iz ove linije već je nekako mat, što je baš simpatično. Ja sam ovu kremu kupila uz Effaclar metalnu kutiju, koja je bila aktuelna pre nekoliko meseci. Redovna cena ove kreme je oko 1740 dinara. Otvor na tubi je mali i doziranje je lako.


Effaclar mat is a day cream from the famous LRP Effaclar line designed for mixed and problematic skin. Many love this line, including me, so of course I had to try this cream that moisturizes and mattifies the skin. It comes in a box and inside is a tube with 40ml of product. Tube itself isn't shiny as the rest of the line but it's kind of matte, which is pretty nice. I bought this cream with Effaclar metal box, which was sold a few months ago. The regular price of this cream is around 1740 RSD. The opening of the tube is a small and dosing is easy.


Sastav kreme nije baš najsjajniji, što je i očekivano od ove kreme. Sadrži alkohol, salicilnu kiselinu, nano čestice koje će upijati višak sebuma i još što šta što bi naravno osetljivoj koži bilo problematično. Naravno krema nije ni namenjena osetljivoj koži. Pogledajte sastav a evo ga i link na CosDNA. Krema je mutne bele boje, gelasta i lagana. Ima onaj blag apotekarski miris kao i ostatak proizvoda iz ove linije.


The composition of the cream is not exactly great, as expected from this type of cream. It contains alcohol, salicylic acid, nano particles that absorb excess sebum and more stuff that could be problematic for sensitive skin. Of course, the cream isn't intended for sensitive skin. Look at the composition and here's the link to CosDNA. The cream is opaque white, gelatinous and light. It has the slight pharmaceutical smell, the same as the rest of the products from this line.

 

Kada se nanese na koži formira veoma lagan film koji se ne oseća, ali se pod prstima i na prvi pogled primećuje. Krema dovoljno hidrira moje mešovite i masnije delove lica. Generalno sam je najčešće nanosila samo na T zonu, a obraze koji su mi normalni sam zaobilazila. Mada i kada sam je nanosila na celo lice nije mi isušila normalne delove kože. U početku mi se učinilo da su mi od nje izašle sitne bubuljice po čelu, međutim nastavila sam sa korišćenjem i shvatila da mi ova krema ipak ne izaziva nikakve probleme. Sa njom zaista sporije prosijam i lice mi i po nekoliko sati duže izgleda lepo i matirano, a prosijavanje se dešava dosta sporije.


When applied to the skin it forms a very thin layer that cannot be felt but it can be noticed under fingers if you look more closely at your skin. The cream moisturizes enough my mixed and oily areas of the face. Generally I used it only on T zone and avoided my cheeks which are normal. Although even when I applied it on my whole face it didn't dry out my normal skin areas. At first I thought that it caused tiny pimples on my forehead, but I continued using it and realized that it wasn't the cause of that problem. My skin becomes shiny really slowly when I use it and my face looks good for a few more hours than without it.


S druge strane ono što mi se nikako nije svidelo je što ova krema nije univerzalno dobra kao prajmer za puder. Sa nekim puderima se lepo složila, ali sa drugima je pak situacija užasna. Puderi sa njom ne beže sa lica i lepo legnu na kožu ali postoji jedan problem, koji je na primer vrlo uočljiv ako nanosim moj trenutno omiljeni Vichy Idealia Teint puder. Effaclar mat, popuni proširene pore oko nosa, ali isto tako kao da se zalepi za pore i masnoću na nosu i kada nanesem puder on se dodatno zalepi za pore i umesto da mi se pore na nosu vide manje dobijem puno belih tačkica koje su sto puta vidljivije nego pre nanošenaj bilo čega. Drugi problem je što se Effaclar Mat lepi za suve delove na licu pa puder ponovo dodatno naglasi te suve delove i koža na tim delovima izgleda užasno. Ja sam ove probleme imala sa nekim mestima gde mi prolaze stare bubuljice.


On the other hand, what I don't like is that this cream isn't universally good as a foundation primer. With some powders it combines well, but with some foundations the situation is terrible. Foundations sit well on the skin if I use it but there is one problem, which is for example very noticeable if I use my current favorite Vichy Idealia Teint powder. Effaclar Mat, filles pores around the nose, but it also sticks to the pores and grease in them so when I apply foundation over it it sticks to the pores and instead pores that are less visible I get a lot of white spots that are a hundred times more visible than before applying anything on my face. Another problem is that Effaclar Mat sticks to dry areas on the face and foundation again further highlight those parts and it looks terrible. I had this problem with some places where I had old pimples.


Moj zaključak je da je ova krema prilično dobra ako ne koristite pudere, ali ako ih koristite moraćete da se kockate. Fino matira ali i naglašava suve delove. Postoji šansa da će vas neki od sastojaka iritirati. Sve u svemu nije loša, ali ako želite da je probate znači da ste u duši kockari. :)

Šta mi se svidelo kod ove kreme:
- pakovanje,
- lepo matira,
- dovoljno hidrira masnije delove kože.

Šta mi se nije svidelo:
- cena,
- ne slaže se dobro sa nekim puderima i tada naglasi mitisere i suve delove.

Informacije i ocene:

CENA: oko 1740 dinara
GDE JE NABAVITI: Lilly, bolje opremljene apoteke
DA LI BIH JE PONOVO KUPILA: Možda

PAKOVANJE: 5/5
CENA: 3/5
NANOŠENJE: 5/5
MATIRANJE: 4/5
IZGLED KOŽE: 3/5
UKUPNA OCENA: 4/5


My conclusion is that this cream is pretty good if you do not use powders, but if you use them you will need to gamble. It mattifies well, but emphasizes dry parts. There is a chance that some of the ingredients will irritate you. All in all, it's not bad, but if you want to try it, it means that you are a gambler at heart. :)

What I like about this cream:
- Packaging,
- Nice mattification,
- Enough moisturizing for oily skin areas.

What I don't like:
- Price,
- Doesn't perform well with some foundations and highlights blackheads and dry parts.

Information and scores:

PRICE: around 1740 RSD
WHERE TO BUY: Lilly, better equipped pharmacies
WOULD I BUY IT AGAIN: Maybe

PACKAGING: 5/5
PRICE: 3/5
APPLICATION: 5/5
MATTIFICATION: 4/5
SKIN APPEARANCE: 3/5
OVERALL SCORE: 4/5

24 коментара:

  1. Dugo sam čekala da neko piše o ovoj kremi i bila sam rešena da je kupim, mada si me sad bacila na razmišljanje. Koža mi nije preterano osetljiva, ali se opet plašim da ne dobijem neku reakciju... Verujem da bi mi pomogla što se tiče sebuma, ali nisam sigurna da li ću se kockati - nije baš jeftina :D Odlična recenzija i lepo si opisala ovu situaciju u vezi pora.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako ti nije osetljiva koza verovatno neces. Ipak je ovo apotekarski brend, a realno ti sastojci su nuzni ako hocemo kremu za matiranje. :)

      Избриши
  2. Uh....Meni je i ona duo + sprzila kozu lica,pa ne bih se vise igrala!! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ju ju. Meni je odlicna duo+, ne vidim neku veliku razliku za sad u odnosu na staru verziju ali obe su mi realno odlicne.

      Избриши
  3. Meni je odlična ova kremica, mažem je svaki dan. Mada, moja koža je baš masna pa alkohol ne smeta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da. Mislim nemam ni ja problem sa njom ali stvarno mi se zalepi i za najmanje suv deo koze.

      Избриши
  4. A baš sam se poveselila, evo mat kože ispod pudera, sad sam zbunjena,moram uzeti tester i probati, ko zna kako bise ponašala sa svim mojim puderima :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja tebe doživljavam kao nekog sa normalnom kožom pa mi je neobično kad vidim recenzije matirajućih krema :)
    Mislim da meni ne bi odgovarala, imam i mitesere i suve delove.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da nisam bas ekstremno masna ali T zona mi je generalno bas bas masna. Ako izgleda kao normalna to je jer si me izgleda vidjala tek sveze napuderisanu :D

      Избриши
  6. Ni ja nisam oduševljena…. žao mi je da mi je ovo upravo prvi LRP proizvod koji sam probala i svuda čitam da je brand hvaljen a ova krema mi je tako osrednja :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E pa da i meni, ali ostalo po nesto sto sam probala mi je ok. Osim one nove kreme za ruke koja mi bas ne odgovara. Ruke su mi jako suve a ona ne pomaze. A nisu bile suve kada sam pocela da je koristim.

      Избриши
  7. Osvojila sam na njihovoj nagradnoj igri ovu kremu, i nisam je još uvek ni otvorila. Ja imam mitisere, pa mislim da nema potrebe ni da je otvaram :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E nikad to ne reci. Probaj je. Kao sto rekoh to sve zavisi od pudera koji koristis. Sa nekim ne pravi probleme sa nekim pravi.

      Избриши
  8. Joj meni uopće nije odgovarala, prvi dan kad je koristim ok, drugi ajde, ali sve dalje bi mi se koža samo dodatno mastila od nje, užas. Isprobavala sam ju u svim godišnjim dobima, na hladno, na toplo, između, u svim stanjima svoga lica i nije mi ni u jednoj situaciji odgovarala, a baš sam željela da mi se svidi. Baš mi je bilo žao što sam dala novac za nju, ali proslijedila sam na kraju sestri koja kaže da je njoj dobra, pa eto... Jedna od gorih koje sam probala, jel mi vjeruješ da mi je ona Baleina iz zelene linije što dođe 17 kn puno bolja od ove koju sam platila mislim 140 kn.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E tu Baleinu nisam probala a bas planiram. Doci ce i na nju red. Sta ces sa kremama se nikad ne zna.

      Избриши
  9. Ja je koristim, vec duze vreme, ali ne mogu da formiram utiske. Nisam odusevljena, nisam razocarana... Ravnodusna sam totalno. Ne bih je vise nikad kupila, to je sigurno.

    ОдговориИзбриши
  10. Buduci da ti nije dobra kao podloga za puder ja ti preporucujem Bioderminu pore refiner kremicu. Meni je ona totalni photoshop u tubici :D Matira ali ne isušuje, brutalno sužava pore i odlicna je podloga za puder. Još ju trebam malo testirati da bih mogla napisati detaljnu recenziju ali zasada mi se jako jako svida ;)

    ОдговориИзбриши
  11. Ja imam ovu kremu, a najboljom mi se pokazala kad je koristim neovisno od pudera, dakle kao neki konstantni tretman za masnu t zonu. Kad sam je koristila redovno uvece i ujutro nekih mjesec dana znatno mi se smanjilo mascenje, bas je doslo do velike promjene na kozi, i onda sam prestala iz ko zna kojeg razloga, i ponovo se vratilo mascenje. Tako da mislim da mora stalno da se koristi jer svaka krema nama moze trenutno suziti pore i kasnije ih samo vratiti na staro jer to je nerjesiv problem, nazalost :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se bas nije stavljaja uvece. Tad volim samo hranljive kremice. Nema resenja za pore sta da se radi sto se pre pomirimo lakse ce nam biti :)

      Избриши